De toekomst van camjo’s

29 Mrt

In de Nederlandse tv-journalistiek zijn de camera journalisten in opkomst. Als camjo film, interview en edit je het hele item. Er was in eerste instantie veel kritiek op het werk dat werd afgeleverd door de camjo’s. De beelden zouden bijvoorbeeld te veel schokken. De opkomst van camjo doet sommigen beweren dat ze puur worden ingezet vanwege kostenbesparingen bij omroepen. Arjan Hoefakker deed onderzoek naar het gebruik en de toekomst van camjo’s. 

Bekijk hier het hele item

Volgens, Tim Overdiek voormalig adj. hoofdredacteur NOS nieuws is de camjo maar een klein onderdeel is van de totale crossmediale revolutie waar we nu inzitten. Je probeert de mensen en middelen altijd zo effectief mogelijk in te zetten net zoals de camjo.

In Amerika zijn ze al een tijdje met de camjo’s bezig. Michael Rosenblum is televisieproducer en videojournalist in Amerika. Hij zei in 2007 dat de traditionele televisieploeg op sterven na dood is. Journalisten die niet in staat zijn hun eigen camerawerk te doen, zo meende hij, zijn ongeschikt voor het vak. In de nabije toekomst zou elke televisiejournalistiek moeten kunnen werken als zelfstandige camjo. Rosenblum heeft gelijk gekregen. In 2007 werden camjo’s vooral ingezet bij regionale omroepen en de NOS experimenteerde hier nog mee. Tegenwoordig bestaan er zelf vakopleidingen en workshops om een camjo te worden.

Er is echter nog steeds discussie over de kwaliteit van camjo’s. Een camjo is immers beperkt, omdat hij alles tegelijk moet doen. Dit wil nog wel eens ten koste gaan van de inhoud. De omroepen bevinden zich in een spagaat. Kiezen ze voor kostenbesparing door camjo’s in te zetten en minder kwaliteit te leveren of toch voor een hele cameraploeg, waardoor de items op niveau blijven. Ik ben benieuwd wat  de crossmediale revolutie ons nog meer gaat brengen. Wat denk jij?

Lees ook: Zoektocht 2: Vaardigheden

Bekijk ook de valkuilen van een camjo

Bron: ArjanHoefakker, denieuwereporter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: